Domowy kisiel truskawkowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, włożyć do garnka, niezbyt dokładnie zmiksować.
  2. Następnie do zmiksowanych truskawek wlać 1,5 szkl wody, dodać cukier, zagotować (gdy truskawki są mrożone i mało słodkie, należy dodać więcej cukru). W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną, połączyć z truskawkami, zagotować.
  3. Kisiel rozlać do salaterek, ostudzić. przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.

Opis przepisu:

Wykonaj wyjątkowy domowy kisiel truskawkowy. Oczyść truskawki i usuń z nich szypułki (możesz użyć truskawek mrożonych), włóż do garnka, lekko zmiksuj i dodaj cukier. Tak przygotowane truskawki wstaw na ogień, a gdy zaczną bulgotać, dodaj szklankę wody połączonej z mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Kisiel jest łatwy do wykonania i możesz go serwować na gorąco w zimne wieczory lub schłodzony wcześniej w lodówce z bitą śmietaną. Domowy kisiel truskawkowy ma wyjątkowy smak i aromat.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • jaskółka
    robię taki kisielek nie tylko z truskawek ale z różnych owoców a najchetniej sięgam po domowe słoiki z owocami w kompocie, niesamowity smak w żaden sposób nie porównywalny z tym z torebki no i konsystencje można samemu dobrać, jak mam ochotę na taki do picia to mniej mąki ziemniaczanej, a jak chcę taki do jedzenia łyżeczką to troche więcej mąki dodaję. polecam

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?