Orzechowy krokant

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Porcje 1

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota.
  2. Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów.
  3. Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą. Kiedy krokant jest jeszcze ciepły trzeba go przemieszać gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.

Opis przepisu:

Jeśli mamy w domu orzechy, to bardzo łatwo jest wyczarować orzechowy krokant. Orzechy otoczone cukrową glazurą są chrupiącym dodatkiem, który musisz mieć w swojej kuchni! Zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych bakalii, np. migdałów. Krokantem możesz dekorować wiele rodzajów deserów – w tym ciasta, torty i lody. Nic tylko chrupać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?