Czerwona fasola w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 4

5/5 5 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać i pokroić. Boczek pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodać cebulę, smażyć.
  2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do rondla. Wlać pomidory z puszki. Dodać soli do smaku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 łyżeczkę majeranku.
  3. Zamieszać i dusić aż sos lekko zgęstnieje.Fasolę lekko przepłukać z zalewy. Dodać do sosu. Dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić pieprzem.
  4. Gorącą fasolkę nałożyć na talerze, udekorować listkiem natki pietruszki, podawać z chlebem

Opis przepisu:

Czerwona fasola w sosie pomidorowym to pomysł na sycące i pyszne danie. Takie danie najlepiej smakuje w mroźną zimę, gdy chcemy się równocześnie porządnie najeść i rozgrzać. Podsmażony z cebulą boczek idealnie komponuje się z kiełbasą śląską fasolą i krojonymi pomidorami. Danie to najlepiej podawać z chlebem lub z ziemniakami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?