Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce.
  2. Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę. Następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć i ostudzić.
  3. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju.
  4. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  5. Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
  6. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

Opis przepisu:

Lubisz klasyczne kotlety mielone? Wypróbuj pyszną wariację na ich temat, czyli kotleciki mielone z czerwoną soczewicą! Takie kotleciki z soczewicą to świetny sposób na połączenie smacznego mięsa i pożywnej soczewicy. Podsmażona marchewka, cebula i czosnek spajają ze sobą mięso i soczewicę, sprawiając jednocześnie, że ani mięso, ani soczewica nie dominują swoim smakiem. Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?