składniki:
liczba porcji:






Przygotowanie:
- Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce.
- Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę. Następnie ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć i ostudzić.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju.
- Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Opis przepisu:
Autor: RENIZLubisz klasyczne kotlety mielone? Wypróbuj pyszną wariację na ich temat, czyli kotleciki mielone z czerwoną soczewicą! Takie kotleciki z soczewicą to świetny sposób na połączenie smacznego mięsa i pożywnej soczewicy. Podsmażona marchewka, cebula i czosnek spajają ze sobą mięso i soczewicę, sprawiając jednocześnie, że ani mięso, ani soczewica nie dominują swoim smakiem. Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą podawaj z ulubioną sałatką lub surówką.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?