Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien, zbić tłuczkiem przez folię.
  2. Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
  3. Rumiane mięso przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości. W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem.
  4. Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Opis przepisu:

Bitki wieprzowe to klasyk wśród obiadów. Podane z ziemniakami i surówką zwojowały już niejedną porę obiadową. Czym jednak są bitki bez odpowiedniego sosu? Nasza propozycja to sos musztardowo-chrzanowy, który doda trochę pikanterii i sprawi, że danie zniknie z talerza jeszcze szybciej. Pamiętajmy, żeby mięso doprawić kostką mięsną WINIARY, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?