Ryba w zalewie octowej

Oceń ten przepis!

4/5 4 102 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 102 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.
  2. Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.
  3. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.
  4. Rozbełtaj jajka.
  5. Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą.Włóż do lodówki.

Opis przepisu:

Ryba w zalewie octowej jest niezwykle aromatyczna, a to dzięki zalewie, którą przyrządzamy z octu, cukru, ziela angielskiego i liścia laurowego. Ryba w zalewie octowej przypadnie ci do gustu z jeszcze jednego powodu – otóż ocet rozpuszcza ości. Tak przyrządzoną rybę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?