Ryba w zalewie octowej

Oceń ten przepis!

4/5 4 110 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 110 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.
  2. Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.
  3. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.
  4. Rozbełtaj jajka.
  5. Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą.Włóż do lodówki.

Opis przepisu:

Na polskich stołach ryba gości zdecydowanie za rzadko. Tymczasem jest to naturalne źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To one odpowiadają za prawidłowe działanie układu krążenia i układu nerwowego. Ryba w zalewie octowej to znakomita propozycja dla tych, których odstraszają ości.

Jest to danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Obecność octu w zalewie powoduje, że ości stają się kruche i niegroźne. Przygotowanie wraz z oczekiwaniem zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od oczyszczenia ryby i jej wypatroszenia. Po umyciu podziel ją na dzwonki, każdy z nich posól i popierz.

Następnie do garnka wlej ocet, wodę oraz pokrojoną cebulę i przyprawy: ziele angielskie, cukier i liście laurowe. Zagotuj wywar. W głębokim talerzu roztrzep jajka i zamocz w nich rybę. Następnie zanurz w mące i przekładaj na rozgrzaną patelnię. Tak usmażoną rybę przełóż do słoika i zalej zalewą octową. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Danie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki odpowiedniemu zakonserwowaniu możesz przechowywać je w lodówce dość długo. Ryba w zalewie octowej sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja lub zimna przekąska na specjalne okazje. Stanowi sprytny sposób na to, by przemycić więcej cennych składników odżywczych do codziennej diety.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?