1

2

Przepisy

Popapraniec

4/5 4 7 5 1

przygotowanie: 70 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 20 porcji

Pyszne ciasto , uczta dla podniebienia

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto:

Krem:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
  2. Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe.
  3. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto.
  4. Piec w temp do 180 st około 30 min.
  5. Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem.
  6. . Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak aby zostało nam około 3 łyżek dżemu na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole.
  7. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem ( ma być tylko miejscami), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
  8. Ja ciasto posypałam dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: