Rogaliki drożdżowe z serem

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 24

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodać 2 żółtka oraz rozpuszczone i przestudzone masło, cukier waniliowy, sól. Dokładnie wyrobić ciasto.
  2. Przygotowane ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Ser twarogowy zmiksować, dodać cukier puder, cukier waniliowy, budyń, żółtko, otartą skórką z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.
  5. Następnie ciasto wyjąć z miski na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 części i rozwałkować 4 okrągłe placki o grubości 1/2 cm.
  6. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów.
  7. Na każdy trójkąt z ciasta położyć łyżeczkę masy serowej.
  8. Zwinąć rogaliki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
  9. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem perlistym. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
  10. Piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut.

Opis przepisu:

Rogaliki drożdżowe z serem o smaku pomarańczowym są rewelacyjne. Kruche, o serowym nadzieniu, idealnie prezentują się na talerzu. Sprawdź, jak przygotować rogaliki z Cukrem wanilinowym WINIARY, a także Budyniem o smaku wanilinowym bez cukru WINIARY. Jest to idealny deser na leniwe popołudnia!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?