1

2

Przepisy

Rogaliki drożdżowe z serem

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 24 porcje

Rogaliki drożdżowe z serem o smaku pomarańczowym są rewelacyjne.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i pokruszonymi drożdżami, dodać 2 żółtka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Ser twarogowy zmiksować, dodać cukier puder, cukier waniliowy, budyń, żółtko, otartą skórką z pomarańczy, dokładnie wymieszać.
  3. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.
  4. Następnie ciasto wyjąć z miski na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 części i rozwałkować 4 okrągłe placki o grubości 1/2 cm.
  5. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów.
  6. Na każdy trójkąt z ciasta położyć łyżeczkę masy serowej.
  7. Zwinąć rogaliki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
  8. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem perlistym. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec w temp 190 stopni około 20 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: