Ciasto z ananasową masą

Oceń ten przepis!

3/5 3 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 20

3/5 3 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie je wymieszać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wylać do blaszki (33 cm x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez około 30 min.
  3. Z ananasów odlać sok, a następnie pokroić je w małą kostkę.
  4. Ugotować na tym soku budyń i wystudzić.
  5. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem. W trakcie ucierania dodawać zimny budyń i na koniec wcisnąć sok cytrynowy, aby masa nabrała większej kwaśności. Ananasy dodać do gładkiego kremu i delikatnie wszystko wymieszać.
  6. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć masą ananasową.
  7. Ciasto po przełożeniu dokładnie schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Ciasto z ananasową masą to propozycja na słodki i orzeźwiający deser. Zobacz, jak wykonać ciasto, które szybko zniknie z talerzy. Ananasowa masa budyniowa jest niezwykle kremowa, dzięki dodaniu do niej masła. Słodycz ciasta podkreśli dekoracyjna warstwa cukru pudru.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?