Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 12 godz. 30 min.

  • Porcje 30

4/5 4 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.
  2. Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku sola i pieprzem.
  3. Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek po sparzeniu mam białą kiełbasę.
  4. Mięso które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.
  5. Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka do wędzenia większe na białą kiełbaskę mniejsze.
  6. Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.

Opis przepisu:

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa to doskonały sposób na smaczną przekąskę do chleba. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w trakcie spotkań towarzyskich. Sprawdź nasz sposób na pyszną kiełbasę jałowcowo-czosnkową!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?