Zupa fasolowa z kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 40 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 40 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej 1 litrem wrzącej wody i pozostaw na 3 godziny, a potem ugotuj.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a pozostałe warzywa obierz i pokrój w paski.
  3. Zagotuj 500 ml wody, dodaj wszystkie warzywa.
  4. Zawartość opakowania zupy fasolowej rozprowadź w 500 l wody, mieszając wlej do garnka. Gotuj przez 10 minut i dodaj miękką fasolę.
  5. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż.
  6. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do kiełbasy i zeszklij.
  7. Oprósz mąką, zasmaż, dodaj do zupy i zagotuj. Dodaj przyprawy do smaku.
  8. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Opis przepisu:

Zupa fasolowa to pyszne i pożywne danie, które może zagościć zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu. Stanowi potężne źródło białka i smakuje niemal każdemu. Co więcej, sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie, ale również solo – w roli głównej. Cała rodzina z powodzeniem się nią nasyci.

Nasz przepis na zupę fasolową z kiełbasą zawiera dużą ilość warzyw, a jego smak podkreśla podsmażona cebulka z czosnkiem. Dodatek Zupy Fasolowej Nasza Specjalność WINIARY sprawi, że zupa ta stanie się obowiązkowym elementem menu. Zacznij od zalania fasoli 1 litrem wrzątku i odstawienia jej na około 3 godziny do namoczenia. Po tym czasie ugotuj fasolę.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, pozostałe warzywa oczyść i pokrój w paski. Zagotuj pół litra wody i wrzuć do niej wszystkie warzywa. Następnie rozprowadź zawartość opakowania zupy w 500 ml wody i mieszając cały czas, wlej ją do garnka. Gotuj przez 10 minut, na koniec dodaj ugotowaną fasolę.

Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmaż razem z cebulą i czosnkiem. Oprósz je mąką, zasmaż i dodaj do zupy, doprowadzając do wrzenia. Zupa fasolowa z kiełbasą doskonale komponuje się majerankiem, dopraw ją także solą i pieprzem, a przed podaniem posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?