Zupa fasolowa z kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 39 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 39 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej 1 litrem wrzącej wody i pozostaw na 3 godziny, a potem ugotuj.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a pozostałe warzywa obierz i pokrój w paski.
  3. Zagotuj 500 ml wody, dodaj wszystkie warzywa.
  4. Zawartość opakowania zupy fasolowej rozprowadź w 500 l wody, mieszając wlej do garnka. Gotuj przez 10 minut i dodaj miękką fasolę.
  5. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż.
  6. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do kiełbasy i zeszklij.
  7. Oprósz mąką, zasmaż, dodaj do zupy i zagotuj. Dodaj przyprawy do smaku.
  8. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Opis przepisu:


Zupa fasolowa z kiełbasą często gości na bożonarodzeniowych stołach tuż obok zup grzybowych i pożywnego rosołu, ale jest również idealna jako syte danie obiadowe na każdy dzień.

Zupa z fasolą i kiełbasą jest wyjątkowo pożywna dzięki dużej ilości warzyw, mięsnemu dodatkowi oraz zagęszczeniu mąką. Smakuje rewelacyjnie z podsmażoną cebulą i czosnkiem - zeszklicie tych warzyw na patelni przed dodaniem do zupy fasolowej pomaga wydobyć ich aromat.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?