Gołąbki z grzybami

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 38 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  3. Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.
  4. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  5. Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.
  6. Z główki kapusty wykrój środek (głąb).
  7. Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.
  8. Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.
  9. Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.
  10. Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.
  11. Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.
  12. Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  13. Podawaj z sosem grzybowym.

Opis przepisu:

Przysmak dla miłośników grzybów i tradycyjnej kuchni polskiej - gołąbki z grzybami, cebulą i ryżem. Najpyszniejsze ze świeżych grzybów leśnych, ale można użyć także zwykłych pieczarek. Dusimy w Bulionie z grzybami leśnymi i podajemy z Sosem grzybowym staropolskim - z ziemniakami lub kromką razowego pieczywa.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?