Domowy makaron do rosołu

Oceń ten przepis!

4/5 4 41 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 41 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.
  2. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.
  4. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.

Opis przepisu:

Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Wyczarujesz go zaledwie z kilku składników, które znajdziesz w zakątkach swojej kuchni. Sprawdź, jak wykonać domowy makaron do rosołu i zaskocz najbliższych delikatnym smakiem dania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?