Szynka z szynkowara

Oceń ten przepis!

4/5 4 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 dzień 16 godz. 30 min.

  • Porcje 30

4/5 4 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny.
  2. Po tym czasie mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki.
  3. Mięso delikatnie zwinąć jak roladę
  4. Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny.
  6. Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.

Opis przepisu:

Chcesz samodzielnie sparzyć szynkę? Najpierw mięso z łopatki natrzyj solą peklowaną i pozostałymi przyprawami oraz zawiń w roladę. Szynkę włóż do szynkowara, odstaw do lodówki na 24 godziny, a następnie całość gotuj w garnku z wodą i... ponownie odstaw szynkowar do lodówki. Przyrządzanie szynki z szynkowara jest czasochłonne, ale efekt niezwykle smakowity!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?