Budyniowiec z jabłkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 47 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 5 min.

  • Porcje 20

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojona w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
  3. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
  4. Formę do pieczenia(35 cm na 23 cm)wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem które posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
  5. Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170st i piec 55 min po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Budyniowiec z jabłkami to propozycja na pyszne ciasto złożone z dwóch kolorów. Ciasto zagniatamy z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY, cukru, kakao, margaryny i jajka. Natomiast masę robimy z budyniu waniliowego i jabłek. Ciasto przełożone taką masą będzie smakowite, ale równocześnie będzie się pięknie prezentowało na paterze. Budyniowiec z jabłkami wyśmienicie smakuje do gorzkiej popołudniowej herbaty lub kawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?