1

2

Przepisy

Budyniowiec z jabłkami

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 55 minut

porcje: 20 porcji

Przepis z gazetki " Gotuj krok po kroku" i szczerze polecam bo jest pyszne.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i pokrojona w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na pół, jedną część schłodzić, drugą zamrozić
  3. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z łyżką cukru.
  4. . Formę do pieczenia(35 cm na 23 cm)wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć schłodzonym ciastem które posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka.
  5. Budyń ugotować na mleku i gorący wylać na jabłka, zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170st i piec 55 min po upieczeniu delikatnie posypać cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: