1

2

Przepisy

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

4/5 4 441 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 10 porcji

Świąteczne pierniczki przygotujesz szybko i łatwo, dzięki temu przepisowi. Wystarczy kilka składników oraz pyszny lukier, aby zrobić słodkie przysmaki na święta Bożego Narodzenia. Dodatkowo, możesz je udekorować kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. A jeśli chcesz je wykorzystać, jako ozdoby choinkowe, w ciepłych piernikach zrób dziurki. Dodatkowo możesz poprosić o pomoc małych domowników, którzy na pewno pomysłowo ozdobią pierniki bożonarodzeniowe. A motem wystarczy wyłożyć metalowe puszki świątecznymi serwetkami i otwierać zawsze wtedy, kiedy najdzie ochota na przekąszenie czegoś słodkiego. Możesz również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego.
Zobacz inne przepisy na ciastka świąteczne >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
  2. Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
  4. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
  6. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
  7. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
  8. Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.

12 wskazówek do przepisu

  • Pani Cukierek
    Zamiast przyprawy do pierników możecie dodać po jednej łyżeczce imbiru i cynamonu
  • :):):)
    Mieć kilka kolorów lukieru do ozdabiania bo pierniki będą kolorowe :D
  • Dzwoneczek
    ciasteczka pyszne, kefir bardzo dobry pomysł ale cukru pudru odrobinę mniej można dodać :)
  • Agnieszka
    pieczemy ale nie w termoobiegu , najlepiej tylko od dołu i nie trzymajmy się zegarka tylko jak widzisz złoty - chlebowy kolor, wyciągaj. Ja piekłam w 160 C
  • FRYTA :)
    Nie zjadać masy piernikowej ! (sam zjadałem aleeeee dobre ale się powstrzymałem) :) .
  • niusia
    Zamiast wody dodaj kefir bedą super wilgotne
  • JOAŚKA19
    DODAJ DO CIASTA TROCHĘ WODY :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
  • aaaa
    fajne pierniki
  • aa
    i koniecznie cynamon ??
  • zuza
    Pierniczki bardzo dobre Polacem piec z termoobiegiem i poczekać aż wystygną i dopiero później wykładać (mogą się połamać )
  • natalia
    Mozna również dodać łyżkę kakaa do ciasta
  • Monika
    Pierniczki wyszły wspaniałe, ale polecam dodać połowę porcji cukru pudru bo wydają się za słodkie. Świetne ciasto na choinki i domek

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • ona
    hej ile wam wyszło pierniczków mam zamiar dziś zrobić
  • Alka123
    Zrobiłam pierniczki wczoraj i były bardzo smaczne. Do jednej czwartej ciasta dodałam kakao a do połowy całego ciasta dodałam troche owoców np. Jagody i maliny. Obie kompozycje były pyszne lecz, bardziej smakowały mi te z kakaem.
  • Kasia
    Margaryna? Porażka! Polecam trn przepis znaleziony w sieci : http://kasiaurzadza.blogspot.com/2016/12/pierniczki.html?m=1
  • Anka11
    Przepis beznadziejny. Pierniki wyszły za mało korzenne, za dużo cukru, wiec przesłodzone na maxa, za mało mąki i trzeba było dosypywać, żeby ciasto w ogóle dało się rozwałkować. Często korzystam z przepisów w internecie, ale ten jest wyjątkowo beznadziejny...
  • Majka
    Właśnie je upiekłam. Są pyszne ?? czuję że do świąt będą zjedzone ale najważniejsze że wyszły i wszystkim smakują
  • Gosiak
    Pierniczki przepychota. Ciasto szybko się ugniata, nie przykleja się do stolnicy. My dodałyśmy jedną łyżkę kakao, nie smarowałyśmy białkiem. W naszym piekarniku w 180 stopniach wystarczyło trzymać pierniki około 5-6 min. Ze standardowej wielkości foremek wyszło nam około 150 - 180 sztuk. Pierniczki stwardniały ale i tak już je chrupiemy ;) i wierzymy że do Świąt zmiękną. Wszystkim, zdrowych pięknych białych Świąt Bożego Narodzenia.
  • mcpilot
    Ahoj Pierniczki wyszły super ]:-> Mozna dodać troche kakao bedą ciemniejsze i fajnie kontrastują z przyozdobionym cukrem pudrem :) mniam
  • egret
    Uwielbiam pierniki! pod każdą postacią, nawet te choinkowe :) zapach pierników to dla mnie chyba najważniejszy aromat świąt. mam w planie zrobić całą górę pierników w tym roku, bo zazwyczaj do Sylwestra niewiele co z nich zostaje.
  • radish
    pierniki bożonarodzeniowe to u mnie przede wszystkim ozdoby choinkowe i prezent. co roku przygotowujemy je z moją córką, pakujemy w kolorowe kartoniki z czerwoną kokardką i dajemy w prezencie całej rodzinie i najbliższym. pierniczki świąteczne ozdabiaja tez naszą choinkę - pięknie wygląda na nich biała posypka w kształcie płatków śniegu.
  • agnesk81
    wyglądają smacznie aż ślinka cieknie:)
  • andzia141999
    Wyglądają bajecznie

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: