1

2

Przepisy

Zapiekanka z kaszy gryczanej

5/5

przygotowanie: 25 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 434 kcal / porcja


Podczas gdy kasza gryczana ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż ziemniaki czy makarony i ryże, wciąż przegrywa ona z tymi produktami w rankingu popularności. Kasze zawierają minerały takie jak: fosfor, magnez, żelazo, cynk, krzem, wapń, sama zaś kasza gryczana jest najbogatszą w błonnik kaszą – w jej 100 g zawiera się 6 g błonnika wspomagającego przemianę materii.

Doceniając właściwości odżywcze kasz, podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekankę z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i aromatycznego Sosu borowikowego Jak u Mamy WINIARY – doskonałą jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. I niech nie zwiedzie Cię przekonanie, że zapiekanki często bywają kaloryczne i tłuste – zapiekanka z kaszy gryczanej to wersja light tego typu dań – nie zawiera ani kalorycznego makaronu, ani tłustego sera.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 1,5 szklanki wody, a następnie wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  2. Cebulę i pieczarki oczyść i pokrój.
  3. Na maśle zeszklij cebulę i dodaj pieczarki, a następnie podsmaż.
  4. Połącz z kaszą, po czym studź.
  5. Dodaj Sos borowikowy wykwintny Popisowy WINIARY rozprowadzony ze śmietaną zamiast wody.
  6. Dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieprzem.
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180° C.
  8. Przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania i posyp serem.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj pod przykryciem 20 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: