Zapiekanka z kaszy gryczanej

5/5 5 24 5 1
5/5 5 24 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 1,5 szklanki wody, a następnie wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  2. Cebulę i pieczarki oczyść i pokrój. Na maśle zeszklij cebulę i dodaj pieczarki, a następnie podsmaż.
  3. Połącz z kaszą, po czym studź.
  4. Dodaj Sos borowikowy wykwintny Popisowy WINIARY rozprowadzony ze śmietaną zamiast wody.
  5. Dopraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pieprzem.
  6. Przełóż do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania i posyp serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj pod przykryciem 20 minut.

Opis przepisu:


Podczas gdy kasza gryczana ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych niż ziemniaki czy makarony i ryże, wciąż przegrywa ona z tymi produktami w rankingu popularności. Kasze zawierają minerały takie jak: fosfor, magnez, żelazo, cynk, krzem, wapń, sama zaś kasza gryczana jest najbogatszą w błonnik kaszą – w jej 100 g zawiera się 6 g błonnika wspomagającego przemianę materii.

Doceniając właściwości odżywcze kasz, podpowiadamy, jak przygotować pyszną zapiekankę z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i aromatycznego Sosu borowikowego Jak u Mamy WINIARY – doskonałą jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. I niech nie zwiedzie Cię przekonanie, że zapiekanki często bywają kaloryczne i tłuste – zapiekanka z kaszy gryczanej to wersja light tego typu dań – nie zawiera ani kalorycznego makaronu, ani tłustego sera.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?