1

2

Przepisy

Pierogi z kaszą i grzybami

4/5

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 580 kcal / porcja


Pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, pierogi z mięsem i kapustą – wszyscy znamy te rodzaje tradycyjnego polskiego przysmaku. Istnieje jednak tak wiele wariacji dotyczących pierogów, jak wiele jest indywidualnych kulinarnych preferencji. Dziś prezentujemy pierogi bezmięsne – z kaszą jęczmienną i grzybami.

Tradycyjne pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami przyrządzamy z dodatkiem Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, w którym gotujemy składniki farszu. Woda do zarabiania ciasta pierogowego powinna mieć ok. 37 stopni, dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste. Ugotowane pierogi podajemy z Sosem grzybowym staropolskim Jak u Mamy WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.
  2. Grzyby umyj, namocz w ciepłej wodzie na ok. 2 godz., następnie ugotuj z kostką bulionową, odsącz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.
  5. Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
  6. Pierogi wrzucaj do 3 l posolonego wrzątku i gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
  7. Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. .
  8. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  9. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  10. Pierogi podawaj z sosem grzybowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: