Pierogi z kaszą i grzybami

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Farsz

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.
  2. Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie ugotuj je w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby odsącz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.
  5. Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
  6. Dokładnie sklejone pierogi gotuj w osolonym wrzątku "do wypłynięcia", około 2 minuty.
  7. Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. .
  8. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  9. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  10. Pierogi podawaj z sosem grzybowym.

Opis przepisu:


Pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, pierogi z mięsem i kapustą – wszyscy znamy te rodzaje tradycyjnego polskiego przysmaku. Istnieje jednak tak wiele wariacji dotyczących pierogów, jak wiele jest indywidualnych kulinarnych preferencji. Dziś prezentujemy pierogi bezmięsne – z kaszą jęczmienną i grzybami.

Tradycyjne pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami przyrządzamy z dodatkiem Bulionu grzybowego WINIARY, w którym gotujemy składniki farszu. Woda do zarabiania ciasta pierogowego powinna mieć ok. 37 stopni, dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste. Ugotowane pierogi podajemy z Sosem grzybowym staropolskim Jak u Mamy WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?