Kapusta z grzybami

Oceń ten przepis!

4/5 4 43 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 43 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj.
  2. Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
  3. Grzyby namocz i ugotuj oddzielnie z kostką bulionową, wyjmij (wodę zachowaj), pokrój w paseczki.
  4. Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby i smaż przez chwilę.
  5. Połącz z kapustą i duś kilka minut.
  6. Dodaj cukier i pieprz do smaku.
  7. Podlewaj wodą od grzybów.
  8. Kapustę możesz przygotować wcześniej.

Opis przepisu:

Aromatyczna kiszona kapusta z grzybami, czyli prawdziwy przysmak kuchni polskiej. Z suszonymi borowikami, Bulionem z grzybami leśnymi i ze złoconą na masełku cebulą. Dusimy mieszając, bez pokrywki, żeby olejki eteryczne z kapusty mogły swobodnie się ulatniać. Podajemy tak, jak lubimy - solo, z kromką razowego pieczywa lub z ziemniakami z wody. Kapusta z grzybami to doskonały dodatek do wigilijnego menu, jak i do codziennego obiadu dla całej rodziny.
Zobacz pomysły na wigilijne dania >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Martaa1986
    na pewno tak zrobie na swieta
  • wiesiao
    pyszna kapusta charszncka z grzybami będzie na moim stole w wigilię. Pozdrawiam Klubowiczów
  • szpileczkaa
    To u mnie świąteczne danie obowiązkowe
  • Jurski
    W domu moich rodziców ani teściów nigdy nie było tego dania. Generalnie, że coś takiego jak kapusta z grzybami funkcjonuje w postaci innej niż farsz dowiedziałem się od znajomych z pracy przy okazji rozmowy o daniach wigilijnych :) Nie mniej jednak, zamierzam wprowadzić w tym roku tę potrawę jako nowość na nasz stół. Spodziewam się pozytywnego zaskoczenia domowników!
  • Wine472d0a5
    Mniam, zwykle na Święta przygotowuję bigos, natomiast spróbuję w tym roku kapusty z grzybami. Dopełnią idealnie cały zestaw bożonarodzeniowych dań.
  • dziubas005
    tak naprawdę wszystko zależy od kapusty
  • ElwaK
    dobre nie tylko z borowikami, ja często daję podgrzybki

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?