Grzanki z sosem włoskim

Oceń ten przepis!

5/5 5 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pokrój bagietkę w cienkie kromki.
  2. Oczyść starannie pieczarki i umyj je na sitku pod bieżącą wodą. Pozostaw do dokładnego osączenia.
  3. Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na maśle i dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Nagrzej piekarnik do 200°C. Nakładaj pieczarkowy farsz na kromki bagietki, posypuj szczypiorkiem i tartym serem. Możesz na koniec dodać szczyptę swoich ulubionych ziół do grzanek.
  5. Ułóż bagietki na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw bagietki na 7-8 minut do gorącego piekarnika.
  6. Przygotuj duży talerz i udekoruj go liśćmi sałaty, gałązkami pietruszki itp. Wyłóż grzanki i podawaj z Sosem włoskim.

Opis przepisu:

Gorące, chrupiące grzanki z sosem włoskim to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Kromki bagietki z poprzedniego dnia smarujemy pieczarkowym farszem i zapiekamy ze szczypiorkiem i żółtym serem. Jeśli bagietka jest starsza i bardziej sucha, smarujemy ją masłem, zanim nałożymy farsz i inne dodatki. Przed wstawieniem do piekarnika grzanki można posypać ulubioną kompozycją ziół. Podajemy na liściach sałaty, udekorowane natką - na pożywny lunch lub wczesną, gorącą kolację. Najlepiej smakują z Sosem włoskim WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?