1

2

Przepisy

Kapuśniaczki

4/5 4 3 5 1

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 36 porcji

"Kapuśniaczek komedia produkcji francuskiej w reżyserii Jeana Giraulta z 1981. Film nakręcono na podstawie powieści René Falleta. Przedostatni film z udziałem Louisa de Funesa." "Kapuśniaczek to deszcz o drobnych kroplach i niewielkiej intensywności i zazwyczaj przelotny." Kapuśniaczki to pyszne drożdżowe bułeczki, wypełnione aromatycznym farszem. Uwielbiam je robić, i chociaż zawsze robię większą ilość to zbyt szybko znikają z naszego stołu ;)

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim). Odcedzić, usunąć liście i ziele. Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju. Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  2. Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą. Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt. 1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku). Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto. Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie. Pociąć na 6 części.
  4. Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem. Piec ok. 20 - 30 minut w temp. 180 st.C Ps: Naprawdę warto!!! :) Smacznego ;)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: