Kapuśniaczki

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 36

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  2. Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.
  4. Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.

Opis przepisu:

Kapuśniaczki to pyszne drożdżowe bułeczki, wypełnione apetycznym farszem z grzybów, kapusty, cebulki oraz aromatycznych przypraw. Świetne i proste do wykonania. Pożywne kapuśniaczki robi się zawsze w większej ilości, a mimo to bardzo szybko znikają z naszego stołu! Przekonaj się i zrób własne domowe bułeczki! :)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?