1

2

Przepisy

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

4/5 4 24 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

364 calories kalorie: 364 kcal / porcja


Placki ziemniaczane są jednym z typowych dań kuchni polskiej. Można je podawać na wiele sposobów – na ostro z sosem mięsnym czy też na słodko z cukrem i śmietaną. Wspaniale smakują również placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym, które możesz przygotować w prosty sposób. Pieczarki przynoszą do kuchni aromat jesiennego lasu, natomiast sos nadaje im wyrazisty charakter.

Taka kompozycja sprawia, że placki ziemniaczane z sosem czosnkowym są proste, a jednocześnie złożone z kilku smaków. Kuchnia polska jest bogata w wiele pysznych przepisów – z pewnością znajdziesz wśród nich ciekawy pomysł na obiad.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Majonez połącz z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Pieczarki oczyść, dokładnie umyj i pokrój.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki i duś razem przez około 15 minut.
  4. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Dodaj mąkę, jajka, ciasto dopraw solą i pieprzem.
  7. Usmaż na oleju cztery cienkie placki, na każdym połóż porcję farszu i złóż na połowę.
  8. Placki podawaj z sosem czosnkowym.

1 wskazówka do przepisu

  • Kosa
    Witam, polecam pieczarki pokroić w drobną kostkę i po podduszeniu z cebulką (wystudzić) połączyć z ciastem na placki i w ten sposób usmażyć. Podawac z sosem czosnkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: