Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 25 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 25 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Majonez połącz z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Pieczarki oczyść, dokładnie umyj i pokrój.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki i duś razem przez około 15 minut.
  4. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Dodaj mąkę, jajka, ciasto dopraw solą i pieprzem.
  7. Usmaż na oleju cztery cienkie placki, na każdym połóż porcję farszu i złóż na połowę.
  8. Placki podawaj z sosem czosnkowym.

Opis przepisu:


Placki ziemniaczane są jednym z typowych dań kuchni polskiej. Można je podawać na wiele sposobów – na ostro z sosem mięsnym czy też na słodko z cukrem i śmietaną. Wspaniale smakują również placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym, które możesz przygotować w prosty sposób. Pieczarki przynoszą do kuchni aromat jesiennego lasu, natomiast sos nadaje im wyrazisty charakter.

Taka kompozycja sprawia, że placki ziemniaczane z sosem czosnkowym są proste, a jednocześnie złożone z kilku smaków. Kuchnia polska jest bogata w wiele pysznych przepisów – z pewnością znajdziesz wśród nich ciekawy pomysł na obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?