Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki, przykryć i odłożyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szkl otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.
  3. Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  4. Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem.
  5. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.

Opis przepisu:

Samodzielne wypieki to coś, co często spędza nam sen z powiek. Niepotrzebnie! Ten przepis pokaże Wam, jak w prosty sposób przygotować sobie fantastyczne śniadanie. Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika to kompozycja idealna. Lepszego śniadania nie można sobie wymarzyć!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?