Tort makowy z orzechową masą

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 16

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa orzechowa

Poncz

Do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
  2. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.
  3. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
  4. Przełożyć masą orzechową.
  5. Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Opis przepisu:

Torcik makowy z masą orzechową będzie stanowił ozdobę każdego przyjęcia urodzinowego. Urzeknie gości wspaniałym smakiem, orzechowym aromatem oraz kuszącym wyglądem dania. Cukier waniliowy WINIARY doda całości wyjątkowego zapachu oraz wrażenia delikatności. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?