Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 3

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kabaczka obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Następnie obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać bakłażana, podsmażyć.
  2. Następnie do bakłażana dodać pokrojony kabaczek, smażyć przez 5 minut,
  3. Po 5 minutach dodać paprykę, obrane ze skórki pokrojone pomidorki, podgrzać. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Posypać prażonym słonecznikiem. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu

Opis przepisu:

Sałatka z bakłażana jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest lekka, a przy tym niezwykle smaczna. Podkreśli smak dania głównego oraz sama może do takiego statusu pretendować. Prezentuje się bardzo wiosennie, dzięki czemu na talerzu wygląda wręcz wybornie. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?