Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
  2. Bułkę pełnoziarnistą pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy grzanki zrobią się już złociste wycisnąć ząbek czosnku na patelnię, wymieszać i odstawić z ognia.
  3. Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ser pokroić w cienkie plasterki, przygotować pestki granatu.
  5. Na talerzu ułożyć umytą roszponkę i szpinak. Na wierzch położyć plasterki sera camembert oraz obłożyć pionowo ułożonymi paskami indyka. Całość posypać grzankami, pestkami dyni oraz polać sosem czosnkowym. Na koniec małą łyżeczką nakładać małe kleksy konfitury z żurawiny. Smacznego!

Opis przepisu:

Dowód na to, że świąteczna sałatka z majonezem nie musi być ciężka. Dekoracją nawiązuje do świątecznej choinki, czym zachęca do spróbowania nawet największego niejadka. Pierś z indyka jest kluczem do sukcesu tej potrawy, ale majonez dekoracyjny WINIARY jeszcze bardziej podkreśli jej smak. Mniam!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?