Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 3

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka (jak boczek jest chudy, to wlać do garnka trochę oleju). Boczek lekko zrumienić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do boczku i zeszklić.
  3. Kapustę poszatkować, wrzucić do boczku z cebulą. Smażyć razem ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać cukier, masło roślinne, trochę soli i pieprzu.
  4. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, zdjąć pokrywkę i smażyć, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.

Opis przepisu:

Duszona kapusta z boczkiem i cebulą to wspaniały dodatek do zimowych obiadów. W chłodne dni mamy ochotę na dania sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Duszona kapusta z boczkiem i cebulą z ziemniakami ugotowanymi w lekko osolonej wodzie, kopytkami lub kluskami śląskimi stworzy wyśmienite rozgrzewające danie. Wypróbuj koniecznie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?