Kluski na parze nadziewane borówkami

Oceń ten przepis!

3/5 3 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 10

3/5 3 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę .
  3. Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.
  5. Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.
  6. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.
  7. Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.

Opis przepisu:

Dla wielbicieli sezonowych owoców mamy nie lada gratkę! Kluski na parze nadziewane borówkami! W sezonie na pyszne borówki warto korzystać z nich do oporu. Oprócz smakowitych deserów i ciast, wykorzystaj je jako pełnoprawny składnik dania obiadowego. Kluski na parze nadziewane borówkami posypane Cukrem wanilinowym WINIARY i polane jogurtem naturalnym rozpłyną się w ustach.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?