Pasztet drobiowy ze śliwkami

Oceń ten przepis!

3/5 3 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 12

3/5 3 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś razem przez 5 minut.
  2. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, ostudź.
  3. Jajka wbij do miseczki i wymieszaj ze śmietanką, dodaj bułkę pokrojoną w kostkę.
  4. Mięso zmiel lub zmiksuj razem z namoczoną bułką i masłem. Dopraw pieprzem.
  5. Śliwki namocz w wodzie, odsącz, pokrój w kostkę i dodaj do masy mięsnej.
  6. Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę mięsną.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45-50 minut.
  8. Podawaj na zimno, pokrojony na porcje, z sosem żurawinowym.

Opis przepisu:

Kto z nas nie pamięta smaku prawdziwego, domowego pasztetu? Najlepszy robiła pewnie babcia, jednak nie musimy zadowalać się wspomnieniami – domowy pasztet ze śliwką wcale nie jest trudny do przygotowania! Oparty na bazie drobiowego mięsa, doprawiony do smaku i upieczony z suszonymi śliwkami pasztet doskonale nadawać się będzie do kanapek. Ten drobiowy przysmak ze śliwkami idealnie skomponuje się również z sosem żurawinowym. Żaden pasztet kupiony w sklepie nie pobije jego smaku!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?