Marynowana szynka

Oceń ten przepis!

4/5 4 35 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 4 dni 1 godz. 30 min.

  • Porcje 10

4/5 4 35 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 1.5 litra wody, rozpuść kostki bulionowe, dodaj ziarenka jałowca, ostudź.
  2. Cebulę obierz i pokrój w plastry.
  3. Do zalewy dodaj cebulę, obrane ząbki czosnku, Maggi i mięso.
  4. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na około 4 dni.
  5. Mięso wyjmij z zalewy i przełóż do naczynia do zapiekania, oprósz pieprzem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 90 minut.
  7. Szynkę podawaj pokrojoną w plastry, na ciepło lub zimno, z Sosem czosnkowym WINIARY.

Opis przepisu:


Wypróbuj sprawdzony przepis na szynkę marynowaną w bulionie z Rosołu drobiowego WINIARY, MAGGI i jałowcu, aby pokochać jej smak nie tylko od święta.Soczysta i delikatna szynka wieprzowa to propozycja kulinarna dla tych, którzy cenią sobie smak i jakość domowych wyrobów mięsnych.

Marynowana szynka z naszego przepisu smakuje intensywnie dzięki dobrym przyprawom, pachnie wyraziście czosnkiem i cebulką, pasuje zarówno na zimno do kanapek, jak i na ciepło z Sosem czosnkowym WINIARY i dodatkiem ziemniaków.

Im dłużej będziesz marynować w lodówce szynkę wieprzową, tym będzie lepsza po upieczeniu. My proponujemy jej marynowanie przez maksymalnie 4 dni – zapewniamy, że warto tyle czekać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • ANNA
    Szynka soczysta i bardzo smaczna. U mnie nie może jej zabraknąć na każde święta. Piekę ją w rękawie i rozcinam ok 30 min przed zakończeniem pieczenia aby nabrała koloru. Polecam ten przepis.
  • lucynako
    Szynka przygotowana w domu jest najlepsza :)
  • ElwaK
    niezła, ale trzeba dokładnie pilnować czasu pieczenia, żeby nie wyszła za sucha.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?