Marynowane śledzie w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 5

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziele angielskie, pieprz i gorczycę utrzeć w moździerzu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1/4 szklanki oleju, zeszklić na nim cebulę.
  3. Dodać do niej posiekany czosnek, miód i cukier. Smażyć razem, aż miód i cukier się rozpuszczą.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, utarte przyprawy, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, listki laurowe i trochę soli. Wlać pół szklanki wody. Wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 15 minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Gotowy sos ostudzić.
  5. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na 2 łyżkach oleju, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
  6. Pieczarki ostudzić i dodać do sosu.
  7. Paprykę wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie, 2-3 cm długości paski. Dodać ją do przestudzonego sosu.
  8. Z filetów śledziowych zdjąć skórę. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
  9. Kawałki ryby dodać do sosu.
  10. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się "przegryzło".

Opis przepisu:

Marynowane śledzie w sosie pomidorowym to danie, którym zawojujecie każdą imprezę! Świetnie sprawdza się jako przystawka oraz danie główne. Kombinacja koncentratu pomidorowego oraz przypraw zastosowanych w przepisie sprawi, że śledzie bardzo szybko znikną z talerza. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?