Sernik zebra na kruchym spodzie

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 12

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto kruche

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem.
  2. Następnie dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i szybko zagnieść ciasto.
  3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
  4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 28 cm.
  5. Żółtka z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i masłem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać ser, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  6. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej aromat pomarańczowy.
  7. Masę serową wykładać po 2 łyżki na przemian jasną i ciemną zaczynając od środka.
  8. Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp 175-180 stopni. Upieczony, zimny sernik oblać rozpuszczoną czekoladą i białą polewą.

Opis przepisu:

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wypróbuj przepis na nasz oryginalny sernik! Sernik zebra na kruchym spodzie zachwyci Twoich gości nie tylko smakiem, ale również swoim pięknym wyglądem. Kruchy spód wspaniale współgra z idealnie kremową i aromatyczną masą serową, którą wzbogacają aromat pomarańczowy i Cukier wanilinowy WINIARY. Wypróbuj nasz świąteczny przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?