Sernik z rosą

Oceń ten przepis!

4/5 4 25 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 55 min.

  • Porcje 12

4/5 4 25 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

spód

Masa serowa

Beza

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  2. Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta.
  3. Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około. 5 min.
  4. Gotową masę wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu)
  5. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. (beza ma się nie spiec!!!!).
  6. Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.

Opis przepisu:

Sernik z rosą to ciasto-klasyk, które idealnie sprawdzi się zarówno podczas uroczystych spotkań, jak i na co dzień. Ciasto jest aksamitne, a w wyniku studzenia na bezowej pierzynce powstaje urocza rosa. Sernik z rosą zajadaj w towarzystwie najbliższych i z filiżanką ulubionej kawy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?