1

2

Przepisy

Uszka z suszonymi grzybami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 5 porcji

Uszka na wigilię

składniki:

Liczba porcji:

ciasto na uszka

farsz

Przygotowanie:

  1. Farsz: do garnka wsypujemy grzybki, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości przez około 25 minut,
  2. to samo czynimy z kapustą kiszoną. Wsadzamy do garnka i gotujemy do miękkości
  3. ugotowane grzyby wyciągamy z wody
  4. Grzyby i kapustę należy zmielić w maszynce do mięsa
  5. przyprawiamy do smaku solą pieprzem i sosem sojowym.
  6. Z mąki, soli i gorącej wody należy przygotować ciasto na uszka - dokładnie je wyrabiamy i wałkujemy. Na formie do uszek układamy rozwałkowany płat ciasta, wypełniamy otwory farszem, przykrywamy całość kolejnym płatem ciasta i przewałkujemy.
  7. Gotowe uszka należy ugotować w osolonej wodzie.
  8. Uszka do barszczyku wigilijnego można jeść na zimno i ciepło

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: