1

2

Przepisy

Sałatka wielowarstwowa

4/5

przygotowanie: 20 minut

porcje: 6 porcji

kalorie: 573 kcal / porcja

Dekoracyjna, kolorowa sałatka wielowarstwowa najlepiej prezentuje się w dużym, przezroczystym naczyniu. Układamy w nim kolejno: seler naciowy, kukurydzę, paseczki szynki, czerwoną fasolę, pokrojone jajko na twardo, marchewkę (może być gotowana z rosołu) oraz ogórki konserwowe. Całość wieńczymy warstwą Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i posypujemy tartym żółtym serem. Sałatkę przygotowujemy z wyprzedzeniem, bo powinna postać w lodówce przynajmniej 12 godzin (a najlepiej - całą dobę) - aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki.
  2. Czerwoną fasolę, kukurydzę i selera odsącz z zalewy na oddzielnych sitkach.
  3. Szynkę pokrój w paski.
  4. Ułóż w szklanym półmisku warstwy: selera konserwowego, następnie kukurydzę, paski szynki i warstwę fasoli.
  5. Następnie obierz jajko, pokrój je w kostkę i ułóż w półmisku jako kolejną warstwę.
  6. Odsącz marchewkę i dołóż jako następną warstwę do sałatki.
  7. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i także dodaj do sałatki.
  8. Majonez dodaj na wierzchu sałatki.
  9. Zetrzyj żółty ser i posyp nim sałatkę.
  10. Odstaw do lodówki na 12-24 godziny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: