Złocisty piernik

Oceń ten przepis!

5/5 5 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 20

5/5 5 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od zagniecenia ciasta z podanych składników (możesz je zrobić dzień wcześniej).
  2. Ciasto podziel na 3 równe części, upiecz każdą oddzielnie na blaszce na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
  3. Budyń ugotuj w mleku wraz z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudź.
  4. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę, stopniowo dodawaj zimny budyń.
  5. Pierwszy placek posmaruj dżemem, a drugi i trzeci kremem.
  6. Placki połóż jeden na drugim, wierzch możesz posmarować polewą czekoladową.
  7. Podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Złocisty piernik świąteczny to bardzo popularne ciasto na Wigilię. Proponujemy przygotowanie go z pyszną masą z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukru wanilinowego WINIARY. Dzięki przyprawie do piernika, ten świąteczny przysmak będzie pachniał Bożym Narodzeniem, przypominając domownikom, że święta już niebawem. Możesz podawać go ze szklanką ciepłego mleka, a najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu. Wierzch udekoruj polewą czekoladową, a dodatkowo możesz wyłożyć trochę bakalii.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?