Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 2

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy (przy zakupie zwracamy uwagę na to, aby muszle były szczelnie zamknięte).
  2. Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
  3. Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5 minut.
  6. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem ostrygi sokiem z limonki. Są dwa sposoby by je teraz zjeść. Możemy nabić ostrygę na widelec i zjeść ją popijając sokiem, który został w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.

Opis przepisu:

Kiedy chcemy przywołać śródziemnomorski klimat nie ruszając się z domu, z pomocą przychodzą owoce morza. Ostrygi należą do tych najsmaczniejszych. Pamiętajmy, żeby przy zakupie zwrócić uwagę na to, żeby ostrygi były szczelnie zamknięte. To, co wzbogaci smak ostryg to mieszanka masła z czosnkiem i koperkiem. Odpowiednio przyrządzone danie, będzie smakowało tak jak to zjedzone na południu Europy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?