1

2

Przepisy

Torcik urodzinowy

5/5

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 12 porcji

Torcik jest bardzo prosty i pyszny, a murzynki na nim są taką kropka nad i .

składniki:

Liczba porcji:

ciasto:

krem:

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie szklista i lśniąca do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (22 cm średnicy) napełnić ciastem i piec w temp. 180st około 35-40 min po upieczeniu wystudzić.
  2. Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, mąkę i jajko, mieszankę wlać na gotujący się budyń i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, wystudzić. Do zimnego budyniu dodawać po kawałeczku miękką margarynę i ucierać do momentu powstania kremu ( mi wyszedł dość gęsty)
  3. Upieczone ciasto przeciąć na trzy krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń, brzoskwinie po odsączeniu pokroić w cienkie plasterki.
  4. Na talerzu ułożyć pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu i ułożyć na nim jeden obok plasterek brzoskwiń, przykryć drugim krążkiem, a na nim posmarować krem i ułożyć brzoskwinie, przykryć trzecim krążkiem ciasta.
  5. Śmietankę czekoladowa ubić na sztywno i posmarować nią wierzch i boki tortu, ozdobić płatkami z czekolady i murzynkami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: