Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Torcik urodzinowy

DSC07364.JPG
  • DSC07364.JPG
  • DSC07359.JPG
  • DSC07360.JPG
  • Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie szklista i lśniąca do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać…
  • Na talerzu ułożyć pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu i ułożyć na nim jeden obok plasterek brzoskwiń, przykryć  drugim krążkiem, a na nim posmarować krem i ułożyć brzoskwinie, przykryć…
  • DSC07364.JPG
  • DSC07359.JPG
  • DSC07360.JPG
  • Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie szklista i lśniąca do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać…
  • Na talerzu ułożyć pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu i ułożyć na nim jeden obok plasterek brzoskwiń, przykryć  drugim krążkiem, a na nim posmarować krem i ułożyć brzoskwinie, przykryć…
  • czas Łączny czas: 100 min (Przygotowanie: 60 min Oczekiwanie 40 min)
  • porcji Porcji: 12
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Torcik jest bardzo prosty i pyszny, a murzynki na nim są taką kropka nad i .

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie szklista i lśniąca do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (22 cm średnicy) napełnić ciastem i piec w temp. 180st około 35-40 min po upieczeniu wystudzić.
  2. Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, mąkę i jajko, mieszankę wlać na gotujący się budyń i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając, wystudzić. Do zimnego budyniu dodawać po kawałeczku miękką margarynę i ucierać do momentu powstania kremu ( mi wyszedł dość gęsty)
  3. Upieczone ciasto przeciąć na trzy krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń, brzoskwinie po odsączeniu pokroić w cienkie plasterki.
  4. Na talerzu ułożyć pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu i ułożyć na nim jeden obok plasterek brzoskwiń, przykryć drugim krążkiem, a na nim posmarować krem i ułożyć brzoskwinie, przykryć trzecim krążkiem ciasta.
  5. Śmietankę czekoladowa ubić na sztywno i posmarować nią wierzch i boki tortu, ozdobić płatkami z czekolady i murzynkami.
Kalorie: - kcal / 12 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Torcik urodzinowy
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Torcik urodzinowy

Wydrukuj przepis

Torcik urodzinowy

Zgłoś przepis do moderacji