Ciasto rumowo-waniliowe

Oceń ten przepis!

5/5 5 28 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 20

5/5 5 28 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

masa waniliowa

masa rumowa

polewa rumowa

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zacznij od masy waniliowej: zmiksuj jaja z cukrem, dodaj ser, budyń i masło.
  3. Następnie przygotuj masę rumową: margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj mleko, olejek rumowy i białka ubite na sztywną pianę.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż łyżką masę rumową - nie rozsmarowuj. W wolne miejsca wyłóż masę waniliową.
  5. Wstaw do piekarnika na 45 minut.
  6. Przygotuj polewę rumową: cukier i kakao zalej wrzącą wodą (1-2 łyżki). Polewa musi być dość gęsta - jeśli będzie za rzadka - dodaj cukru pudru. Gorące ciasto posmaruj polewą i podawaj wystudzone.

Opis przepisu:

Czarno-biała kompozycja smaków: twarożkowe ciasto waniliowe i kakaowe ciasto rumowe z ciemną polewą z rumem. Ciasto rumowo-waniliowe to znakomity pomysł na deser przy każdej okazji, nawet na bardziej wystawne przyjęcia w gronie rodzinnym. Do przygotowania ciasta wykorzystaj Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARYProszek do pieczenia WINIARY. Ciasto po upieczeniu posmaruj polewą, możesz także posypać je czekoladową posypką do deserów. Podawaj wystudzone, z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?