1

2

Przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami

5/5 5 17 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 4 porcje

447 calories kalorie: 447 kcal / porcja

Nie musisz wznosić się na wyżyny kulinarnej wyobraźni, aby przyrządzić pyszny i zaskakujący obiad zamiast tradycyjnego czy sprawdzonego wielokrotnie dania. Jeśli potrzebujesz podpowiedzi, mamy asa w rękawie – POMYSŁ NA… Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym! Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym możesz przygotować z ulubionymi grzybami (np. pieczarkami, borowikami czy kurkami – w zależności od sezonu). Posyp ją startym żółtym serem i ulubionymi ziołami. Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym podawaj jeszcze ciepłą.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. POMYSŁ NA... dokładnie wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry.
  3. Grzyby oczyść i także pokrój w cienkie plastry.
  4. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju.
  5. Dodaj mięso mielone i grzyby.
  6. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut.
  7. Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałym olejem i układaj kolejno: ziemniaki, mięso, ziemniaki i mięso.
  8. Zalej przygotowanym POMYSŁEM NA... Posyp żółtym serem.
  9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 50 minut.
  10. Podawaj jako samodzielne danie.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: