Kalafior zapiekany w sosie serowym

5/5 5 38 5 1

przygotowanie: 15 min

oczekiwanie: 33 min

porcje: 4 porcje

204 calories kalorie: 204 kcal / porcja

Blanszowane różyczki kalafiora, zapiekane w Sosie cztery sery Italia WINIARY, posypane żółtym serem, tartą bułką i wiórkami masła. Kalafior zapiekany w sosie serowym to danie, które na pewno zasmakuje najmłodszym domownikom. Sprawdzi się w formie przekąski lub jako ciekawy dodatek do obiadu. Całość możesz dodatkowo posypać siekana natka pietruszki lub szczypiorkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Sos dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody, Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  2. Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
  3. Kalafiora podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5-8 minut. Odsącz.
  4. Ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej przygotowanym sosem. Posyp serem, bułką tartą i wiórkami masła.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 15-20 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • Bazyl
    Dodac brokuły i fasolkę szparagową

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.