Słodkie pampuchy

Oceń ten przepis!

5/5 5 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 12

5/5 5 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego mleka ze szczyptą mąki i soli. Odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Gdy są już gotowe mieszam je z mąką, resztą mleka, cukrem, jajkiem, rozpuszczonym masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez kilka minut.
  3. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po ok 1h z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pyzy-nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze.
  4. Przygotowuje garnek z sitem do gotowania na parze. Do garnka (do połowy wysokości) wlewam wodę i zagotowuje ją. Następnie nakładam na sito pyzy i gotuję pod przykryciem przez około 7-10 minut.
  5. Pyzy podaję z serkiem, dżemem,z cukrem, z cynamonem lub z rozpuszczonym masełkiem - wg upodobania.

Opis przepisu:

Posmakuj tradycyjnej polskiej kuchni i przygotuj kluski na parze, czyli popularne pampuchy. Te puszyste pączki z drożdżowego ciasta gotuje się zaledwie w kilka minut - w parowarze lub po prostu w garnku nad gorącą wodą. Pampuchy najlepiej smakują podawane na ciepło z ulubionym dżemem lub po prostu z cukrem. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?