Danie chińskie z ryżem

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju.
  2. Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki, w taki sam sposób kroję marchew.
  3. Pora kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę siekam w małe kosteczki lub paseczki.
  4. Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.
  5. Gdy sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go maślanką. Mieszam. Całość podaje na ryżu.

Opis przepisu:

Jeśli masz ochotę na kulinarną wyprawę w Orient, przyrządź aromatyczne danie chińskie z ryżem! Kolorowe warzywa kroimy w paseczki, talarki lub piórka, a następnie dodajemy do podsmażanego na patelni kurczaka. Zarumienione warzywa z mięsem zalewamy sosem ze śmietany. Tak przyrządzone warzywno-mięsne danie chińskie podajemy na kopcu ryżu. Wygląda i smakuje świetnie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?