1

2

Przepisy

Danie Chińskie z ryżem

4/5 4 7 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Danie z dużą ilością warzyw i mięska podane na ryżu

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam papryką i solą i podsmażam na oleju. Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do mięsa - mieszam. Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki. Marchew obieram i również kroję w małe, cienkie paseczki, Pora myję i kroję w cienkie piórka lub talarki. Kiełki opłukuję pod wodą. Cebulę obieram i kroję w piórka. Paprykę również myję i kroję w małe kosteczki lub paseczki. Fajnie sprawdza się do tego robot kuchenny który posieka nam wszystko na równe paseczki. Wszystkie warzywa dodaję do mięsa na patelnie i mieszam.
  2. Przyprawiam jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną. Śmietanę mieszam z połową szklanki wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a mięso się zarumieni dolewam na patelnie.
  3. Gdy sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go maślanką. Mieszam. Całość podaje na ryżu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: