Sernik królewski

4/5 4 46 5 1
4/5 4 46 5 1
  • Przygotowanie: 55 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

masa serowa:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.
  2. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).
  3. Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.
  4. Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.
  5. Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
  6. Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
  9. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Sernik królewski z rodzynkami to doskonałe ciasto na świąteczny, rodzinny podwieczorek. Uda się na pewno i będzie wyjątkowo aromatyczny, gdy do masy serowej dodamy Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz niezawodny Cukier wanilinowy WINIARY, a kruche, kakaowe ciasto na spód i kruszonkę przygotujemy na Proszku do pieczenia WINIARY. Ciasto będzie lepiej się ścierało, jeśli podzielimy je przedtem na mniejsze porcje i włożymy w osobnych woreczkach do zamrażarki. Kto lubi, może do masy serowej dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową lub świeżo otartą skórkę i sok z cytryny.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?