Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Sernik królewski

Oceń ten przepis!

4/5 4 55 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 20

4/5 4 55 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

masa serowa:

ciasto:

Przygotowanie:

  1. Masa serowa: białka oddziel od żółtek, ubij na pianę.
  2. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj ser i Budyń (proszek).
  3. Na koniec delikatnie połącz masę z pianą z białek i rodzynkami.
  4. Ciasto: mąkę posiekaj z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i śmietanę.
  5. Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
  6. Po tym czasie połowę ciasta zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj resztę ciasta.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
  9. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Sernik królewski to ciasto, które uda się nawet niedoświadczonemu cukiernikowi. Choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu na przygotowanie, stanowi doskonałą propozycję na deser na specjalne okazje lub zwykłe niedzielne popołudnie. Masę serową wzbogacają: Budyń o smaku waniliowym WINIARY oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Tym, co wyróżnia przepis na sernik królewski jest kakaowy spód z kruchego ciasta.

Możesz wykonać sernik królewski z rodzynkami, ale nieźle zastąpią je kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny. Przygotowanie masy serowej zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij pianę. Masło utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, po czym dodaj żółtka i kontynuuj ucieranie. Na koniec dodaj ser i zawartość torebki Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Delikatnie połącz masę z pianką z białek i rodzynkami lub skórką pomarańczową.

Kruchy spód do sernika przygotuj, siekając mąkę z cukrem, masłem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do nich żółtka jajek i śmietanę, po czym zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, zapakować do woreczków i wstawić do schłodzenia. Wówczas będzie się lepiej ścierało.

Po tym czasie ciasto kruche pod sernik zetrzyj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową, a na ser zetrzyj pozostałą część ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około godzinę. Na koniec ostudź i udekoruj cukrem pudrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?