1

2

Przepisy

Polędwiczki w sosie orzechowym

4/5 4 6 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

284 calories kalorie: 284 kcal / porcja

Delikatne polędwiczki wieprzowe w sosie orzechowym to niebanalna propozycja na domowy obiad. Są nie tylko pyszne, lecz także proste i szybkie - można je przygotować w pół godziny. Wystarczy usmażyć polędwiczki i polać je Sosem pieczeniowym ciemnym Na Każdy Dzień WINIARY z dodatkiem masła orzechowego. Jeśli mamy ochotę, do sosu możemy dodać także ulubionych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych), na przykład lekko podprażonych na patelni. Takie polędwiczki świetnie smakują z makaronem muszelki i gotowanymi warzywami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki oprósz solą, pieprzem i papryką.
  2. Usmaż z obu stron na oleju (ok. 15–20 minut).
  3. Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  4. Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, dokładnie rozmieszaj.
  5. Polędwiczki pokrój w ukośne plastry, polej sosem.
  6. Podawaj z makaronem muszelki i gotowanymi warzywami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • MISTAN
    Już ślinka leci na takie danie
  • AleAla
    jestem chyba uzależniona od masła orzechowego! wprost ubóstwiam wszystko co go zawiera. dlatego z czystym sercem mogę przyznać, że ten przepis jest naprawdę smaczny!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: