1

2

Przepisy

Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy

4/5 4 31 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 15 porcji

Idealny na święta, rodzinne uroczystości, a także wszelkie inne przyjęcia - domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i gościom. Pasztet przygotowujemy z kilku rodzajów mięsa: karkówki, łopatki, nogi z kurczaka i wątróbki z kurczaka, a do całości dodajemy także gotowaną marchewkę, zeszkloną cebulkę i jajko. Tak przygotowaną masę pieczemy, a gotowy domowy pasztet wieprzowo-drobiowy dekorujemy mieloną papryką. Pycha!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karkówkę, łopatkę, nogę z kurczaka oraz marchewkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wątróbkę gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy z wywaru i studzimy. Cebulę szklimy na odrobninie oliwy.
  2. Ugotowane mięso, wątróbkę, marchew i cebulę mielimy na maszynce do mielenia mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Starannie ręką wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
  3. Przygotowaną masę wykładamy na wąską foremkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką. Wyrównujemy, wierzch oprószamy bułką oraz mieloną papryką. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.

1 wskazówka do przepisu

  • MARIA M
    DODAJĘ JESZCZE DO GOTOWANEGO MIĘSA KILKA GRZYBKÓW, NP PODGRZYBKÓW I PODGARDLE / ABY PASZTET NIE BYŁ SUCHY/

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: