Kulki śnieżne

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 30

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jajka i wiórki kokosowe (zostaw ok. 4 łyżek do obtoczenia kuleczek).
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.
  4. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
  5. Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.

Opis przepisu:

Urocze, maleńkie kulki śnieżne możemy podać jako bożonarodzeniowy lub karnawałowy deser, obok tradycyjnych makowców i pierników. Masę na kulki robi się bardzo prosto, z masła, jajek, cukru pudru, pokruszonych herbatników i wiórków kokosowych, z dodatkiem aromatycznego Cukru wanilinowego WINIARY. W środku każdej kulki ukrywamy laskowy orzeszek, a potem obtaczamy je w „śniegu” z wiórek. Podajemy po schłodzeniu i przechowujemy w lodówce.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?