Śniegowe serca

4/5 4 30 5 1
4/5 4 30 5 1
  • Przygotowanie: 42 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i masło, posiekaj nożem.
  2. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę. Połącz z mąką.
  3. Zagnieć ciasto i odłóż do lodówki na 30 minut.
  4. Po wyjęciu z lodówki zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj foremką serduszka.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj ciastka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na rumiano około 15 minut.
  6. Gdy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Słodkie, chrupiące śniegowe serca to idealne ciasteczka na Boże Narodzenie i czas karnawału. Pachnące Cukrem wanilinowym WINIARY kruche ciasto wyrabiamy szybciutko z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY i od razu schładzamy w lodówce (jeśli ciasto się „przegrzeje” po upieczeniu będzie twarde). Po schłodzeniu ciasto można podzielić na części i dodać do nich np. kakao, mielone orzechy, sok cytrynowy lub cynamon – jeżeli mamy ochotę na ciasteczka w różnych smakach (ciasto z dodatkami należy ponownie wyrobić). Apetyczne, posypane cukrem pudrem śniegowe serca możemy zapakować w ładne pudełeczka i podarować w prezencie pod choinkę małym i dużym łasuchom.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?