Schab w galarecie

Oceń ten przepis!

3/5 3 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 8

3/5 3 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Schab oczyść z tłuszczu, natrzyj pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu skrop olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60–70 minut, ostudź.
  3. Pokrój w cienkie plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj cząstkami brzoskwiń i natką pietruszki.
  4. Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.
  5. Zagotuj 500 ml wody, dodaj kostkę bulionową, namoczoną żelatynę, ocet i sól do smaku. Ostudź.
  6. Gęstniejącą galaretą zalej mięso.

Opis przepisu:

Smakowity schab w galarecie stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin ze sklepu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe – mięso trzeba tylko zamarynować z przyprawami, a następnie upiec i ostudzić. Jeśli przygotujesz pieczony schab w galarecie dzień wcześniej, łatwo będzie go pokroić na cienkie plastry. Całość udekorujesz cząstkami brzoskwiń z puszki i natką pietruszki, a galareta z Żelatyny WINIARY z dodatkiem Bulionu Warzywnego Kogutek WINIARY nada mięsu smaku i odpowiedniej formy.

Co więcej, mięso w galarecie przygotujesz bardzo łatwo i nie potrzebujesz do tego żadnych trudno dostępnych składników. Zacznij od schabu. Oczyść go z tłuszczu, natrzyj pieprzem i słodką lub ostrą papryką w proszku. Wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie skrop mięso olejem i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli masz taką możliwość, wstaw mięso na noc do lodówki. Dzięki temu rano łatwo będzie je pokroić na cienkie plasterki. Ułóż je na półmisku, udekoruj kawałkami brzoskwiń i świeżą natką pietruszki.

Namocz żelatynę w połowie szklanki zimnej wody. Zagotuj pół litra wody i dodaj do niej kostkę bulionową, a następnie żelatynę, ocet i odrobinę soli. Ostudź. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, zalej nią mięso. Schab pieczony w galarecie na pewno zrobi wrażenie na gościach w czasie rodzinnych spotkań, ale sprawdza się też na co dzień.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • natalija2289
    wygląda pysznie :)
  • Wine472d0a5
    Mniam, wygląda przecudownie, aż nie mogę się zdecydować co takiego przyrządzić w tym roku. Zawsze przygotowywałam kurczaka w galarecie na Święta, ale w tym roku chyba skuszę się na schab w galarecie. Pyszne kruche ciasto na pewno wyśmienicie pasować będzie do czystego barszczu czerwonego lub kapusty wigilijnej.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?