Schab w galarecie

Oceń ten przepis!

3/5 3 32 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 8

3/5 3 32 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Schab oczyść z tłuszczu, natrzyj Jarzynką, pieprzem i papryką. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu skrop olejem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 60–70 minut, ostudź.
  3. Pokrój w cienkie plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj cząstkami brzoskwiń i natką pietruszki.
  4. Żelatynę namocz w 1/2 szkl. zimnej wody.
  5. Zagotuj 500 ml wody, dodaj kostkę bulionową, namoczoną żelatynę, ocet i sól do smaku. Ostudź.
  6. Gęstniejącą galaretą zalej mięso.

Opis przepisu:

Wyborny schab w galarecie do doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin. Mięso wystarczy krótko zamarynować w przyprawie Jarzynka WINIARY, pieprzu i papryce, a następnie upiec i ostudzić. Najlepiej zrobić to dzień przed podaniem i schłodzić pieczeń w lodówce – następnego dnia łatwo pokroimy je na cienkie plasterki. Dekorujemy cząstkami brzoskwiń z puszki oraz natką i podajemy w galarecie z Żelatyny WINIARY z Bulionem warzywnym Kogutek WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • natalija2289
    wygląda pysznie :)
  • Wine472d0a5
    Mniam, wygląda przecudownie, aż nie mogę się zdecydować co takiego przyrządzić w tym roku. Zawsze przygotowywałam kurczaka w galarecie na Święta, ale w tym roku chyba skuszę się na schab w galarecie. Pyszne kruche ciasto na pewno wyśmienicie pasować będzie do czystego barszczu czerwonego lub kapusty wigilijnej.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?