1

2

Przepisy

Rolada z boczku

5/5 5 8 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 8 porcji

720 calories kalorie: 720 kcal / porcja

Na niedzielne śniadanie lub świąteczną przekąskę warto przygotować roladę z boczku, nadziewaną mielonym mięsem, pachnącą czosnkiem, majerankiem i przyprawą Jarzynka WINIARY. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy roladę w plastry i podajemy z Sosem tatarskim WINIARY oraz świeżą bagietką.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, formując prostokąt.
  2. Czosnek oczyść i drobno pokrój.
  3. Mięso natrzyj z obu stron przyprawą Jarzynka WINIARY oraz czosnkiem, papryką i majerankiem. Odstaw do lodówki na około 30 minut.
  4. Kajzerkę namocz w mleku, a następnie odciśnij.
  5. Mięso mielone wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, bułką, jajkiem i przyprawami do smaku.
  6. Na płacie boczku rozłóż równomiernie farsz, ciasno zroluj i obwiąż bawełnianą nicią.
  7. Roladę przełóż do naczynia do zapiekania.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz 70–80 minut. Wyjmij naczynie z mięsem, ostudź.
  9. Pokrój roladę w plastry, ułóż na półmisku i podaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Lenkaa1990
    Taka rolada to strzał w dziesiątkę. Będę musiała wypróbować bo wygląda smakowicie :)
  • Wine472d0a5
    Wygląda przecudnie, chyba w tym roku wypróbuję przepis na tę roladę z boczku. Idealnie nada się na drugi dzień Świąt, gdy zupełnie przejedzeni będziemy popijać roladę pysznym bożonarodzeniowym barszczem czerwonym.
  • syletita
    Robiłam. Pycha

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: